Obavijesti

Objavljeno: 15.6.2021.

Tijekom godina, broj povezanih zemalja, a time i broj stranaka i sustava uključenih u jedinstveno europsko povezano dan unaprijed tržište (SDAC), značajno se povećao. Kao rezultat, postupak povezivanja tržišta, a posebno postupak izračuna, postao je složeniji.

Kako bi se osiguralo dovoljno vremena za svakodnevni postupak povezivanja tržišta, nacionalna regulatorna tijela odobrila su zajednički prijedlog nominiranih operatora tržišta električne energije (NEMO) i operatora prijenosnih sustava (TSO) za povećanje maksimalnog trajanja algoritamskog izračuna s 12 na 17 minuta te za promjenu odgovarajućih rokova omogućujući NEMO-ima i OPS-ovima da pronađu rješenje za izbjegavanje razdvajanja tržišta.

Za tržišne stranke to će rezultirati sljedećim promjenama u dnevnim operativnim rasporedima:

  • Vrijeme objavljivanja preliminarnih rezultata: 12:45 CET (umjesto 12:42 CET)
  • Djelomično razdvajanje ako nedostaje knjiga naloga: 12:45 CET (umjesto 12:40 CET). Ponovno otvaranje knjige naloga (tržišta) nakon najave djelomičnog razdvajanja produljit će se s 10 na 15 minuta.
  • Krajnji rok za potpuno razdvajanje tržišta: 14:00 CET (umjesto 13:50 CET)
  • Objavljivanje rezultata „Shadow“ dražbe: najkasnije do 14:00 CET (umjesto najkasnije do 13:50 CET). Ovaj je rok relevantan ondje gdje su „Shadow“ dražbe predviđene kao rezervno rješenje. Odgovarajuća pravila su ažurirana na stranicama JAO-a: jao.eu

Uvođenje novih operativnih vremena provest će se na dražbi 17. lipnja 2021. za dan isporuke električne energije 18. lipnja 2021. zajedno s „Interim Coupling“ projektom čije strane još moraju potvrditi tehničku i pravnu spremnost.

Cijela objava za javnost dostupna je ovdje.