Vijesti

Objavljeno: 21.2.2022.

Dispečeri Nacionalnog dispečerskog centra HOPS-a sudjelovali su na međunarodnoj Inter-TSO radionici u organizaciji njemačkog DUTraina. Radionica je organizirana u virtualnom okruženju koje simulira istovjetne uvjete kakve svaki od operatora ima u svom sustavu.

Cilj je ove izuzetno kvalitetne i zahtjevne trodnevne radionice pripremiti i osposobiti dispečere za najzahtjevnije događaje u EES-u kao što su razdvajanje sinkronih zona, podjele EES-a na otoke te podizanje sustava iz „blackouta“ upotrebom vlastitih elektrana osposobljenih za start bez prisustva vanjskog napona. Dispečeri HOPS-a svoj su dio zadataka odradili kvalitetno te su po završetku radionice dobili certifikat koji im omogućuje daljnji uspješan rad u Nacionalnom dispečerskom centru HOPS-a. 

Ulaganje u znanje dispečera jedan je od osnovnih preduvjeta za siguran i pouzdan pogon elektroenergetskog sustava te će se sudjelovanje dispečera HOPS-a na ovakvim radionicama nastaviti i u budućnosti. To je definirano i člankom 63. Uredbe Komisije (EU) 2017/1485 (System Operation Guidelines) te internim Pravilnikom o osposobljavanju zaposlenika zaduženih za pogon, planiranje rada i uravnoteženje prijenosnog sustava. 

Uz dispečere HOPS-a na radionicu su sudjelovali i dispečeri sedam europskih operatora prijenosnih sustava (ELES, APG, MAVIR, PSE, ČEPS, SEPS, TENNET). Zbog epidemije koronavirusa radionica je i ovaj put održana virtualno.