Vijesti

Objavljeno: 9.3.2021.

Europska unija sufinancira projekt „Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava“ (CEKOM) iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Centar kompetencija (CEKOM) za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava osnovan je sa ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz provedbu aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija poslovnog sektora te suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava. 

Projekt sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, vodi tvrtka CS Computer Systems, dok su partneri iz poslovnog sektora: HOPS i KONČAR- Inženjering za energetiku i transport te znanstveno-istraživačke institucije: Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet (Odjel za Nacionalni CERT) i Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). 

Djelatnici HOPS-a rade na aktivnostima izrade platforme za prikupljanje, analizu i vizualizaciju komunikacijskih tokova, procjenu rizika te modeliranje sigurnosnih politika SCADA sustava, a sve u svrhu istraživanja mogućnosti kontinuiranog unapređenja kibernetičke sigurnosti u sustavima daljinskog vođenja. 

Temeljna svrha projekta vođena je potrebama industrije kako bi se razvila učinkovita rješenja te podigao kapacitet poslovnog sektora s krajnjim ciljem uspješne komercijalizacije razvijenih rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava. Partneri na projektu će razviti prototip sigurnosnog sustava kao skup metodologija, alata i usluga primjenjivih u području aktivnog upravljanja kibernetičkom sigurnošću upravljačkih sustava, što će se neposredno odraziti i na unapređenje sigurnosti nacionalne kritične infrastrukture.

Projekt se provodi od 1. srpnja 2020. godine, do 1. srpnja 2023. godine. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 25.586.937,08 kuna dok EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira projekt u iznosu od 17.506.537,44 kuna. 

www.strukturnifondovi.hr


Zajedno do fondova EU


                                                                              

 Europska unija