Vijesti

Objavljeno: 13.6.2023.

Predstavnici konzorcija GreenSwitch projekta i Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš u Kopenhagenu su jučer, 12. lipnja 2023. godine potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (darovnicu), u nazočnosti visokih dužnosnika Europske komisije. 

Projeku su dodjeljena sredstva u iznosu od 73 milijuna eura u okviru Connecting Europe Facility (CEF) programa, budući je Europska komisija projekt GreenSwitch prepoznala kao projekt sa značajnim doprinosom u rješavanju izazova zelene tranzicije i uvrstila ga među projekte od zajedničkog europskog interesa. 

U konzorciju, koji je osnovan 2021. godine sudjeluju austrijske (Kärnten Netz), hrvatske (HEP-ODS, HOPS) i slovenske (Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, ELES) tvrtke koje je okupio zajednički interes bržeg pokretanja zelene tranzicije energije sektora, bolju integraciju obnovljivih izvora energije i učinkovitije korištenje postojeće energetske infrastrukture. 

“Zadovoljstvo nam je biti jedan od partnera u razvoju GreenSwitch projekta, jer se HOPS, kao i svi operatori prijenosnih sustava u Europi, suočava s izazovima u osiguravanju pouzdanog rada mreže uz visoku penetraciju obnovljivih izvora energije. U projektu GreenSwitch planirana je ugradnja novog upravljivog uređaja, faznopokretnog transformatora u trafostanici Gračac, kao i zamjena vodič u PL Senj-Brinje s visokotemperaturnom low sag tehnologijom za povećanje kapaciteta prijenosa električne energije za integraciju OIE. Postojeći sustavi biti će nadograđene novim funkcijama koje pružaju dispečersku podršku za učinkovitije i sigurnije upravljanje mrežom", istaknuo je Igor Ivanković, direktor HOPS-a.

Više informacija možete pročitati u priopćenje za javnost.