Vijesti

Objavljeno: 8.11.2018.

U organizaciji hrvatskog ogranka CIGRÉ (Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave) uspješno je završen 13. Simpozij o vođenju elektroenergetskog sustava na kojem je sudjelovalo gotovo 600 sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Skup je otvorio Mario Gudelj, predsjednik hrvatskog ogranka CIGRÉ, te predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a) istaknuvši kako je danas stanje u energetici puno bolje nego prijašnjih godina što pokazuje glavnina velikih investicija koje se pokreću u tom sektoru. Zahvalio je Predsjednici RH, Kolindi Grabar Kitarović, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Istarskoj županiji što su bili pokrovitelji ovog najvećeg ovogodišnjeg skupa stručnjaka iz područja razvoja, izgradnje, pogona i održavanja elektroenergetskih postrojenja i njihovih elemenata.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a u uvodnom je obraćanju najavio daljnju integraciju obnovljivih izvora energije, povećanje energetske učinkovitosti i fleksibilnosti te pokretanje projekta uvođenja naprednih mreža za koje je HEP-ODS dobio 150 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova.

Strategiju energetskog razvoja Hrvatske i Strategiju niskougljičnog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar Zaštite okoliša i energetike , označio je kao dva krovna strateška dokumenta koja predstavljaju izazov za energetski sektor a odrediti će i smjer kojim će se kretati domaća energetska politika.

U sklopu svečanog otvorenja dr. sc. Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta „Hrvoje Požar“, održao je predavanje „Kako upravljati budućim energetskim razvojem – crtice o prošlosti i budućnosti“, te zaključio da se trenutno događaju najveće promjene u povijesti energetike koje trebaju otvoriti poduzetničku klimu u energetici. Na ovogodišnjem Simpoziju dr. sc. Goranu Graniću dodijeljena je nagrada za životno djelo u stvaranju i radu HRO CIGRÉ.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je da 2019. godinu treba smatrati godinom digitalne transformacije koja ce dovesti do radikalnih promjena u hrvatskom gospodarstvu. „Digitalizacija je virus koji moramo proširiti u sve sfere života a pogotovo u državnu administraciju, zaključio je ministar Horvat.

Ključne teme Simpozija: „Napredne tehnologije i rješenja za unaprjeđenje sigurnosti vođenja elektroenergetskog sustava“ te „Promjena paradigme razvoja elektroenergetskog sustava i tržišta“ uz okrugli stol „Digitalizacija elektroenergetskog sustava“, okupile su brojne stručnjake iz HEP-a, HOPS-a, Končara, Dalekovoda, ABB-a, Siemensa, Schneider Electrica i ostalih najvećih tvrtki koje se bave područjem elektroenergetike.

Digitalizacija elektroenergetskog sustava je svakako najaktualnija tema u struci jer se tempo digitalizacije u energetici stalno ubrzava kako bi električne mreže zadovoljile potrebe modernog doba. Ulaganja u digitalnu infrastrukturu i programsku podršku raste po stopi od 20 posto godišnje pa ne čudi da energetski sektor prolazi kroz proces značajnih promjena. Kupci žele proizvoditi električnu energiju u vlastitom domu te trgovati. Svijet je spreman za treću dimenziju (3D) digitalizaciju, dekarbonizacija i decentralizacija elektroenergetskog sustava, a Hrvatska se kroz suradnju znanstvenika, privatnog sektora i HEP-ODS-a poprilično dobro priprema za implementaciju novih sustava nužnih za osiguranje potreba koje će potrošači imati u budućnosti.