Vijesti

Objavljeno: 20.9.2021.

Odlomak iz knjige „Elektroprijenos Hrvatske u Domovinskom ratu (1990.-1998.)“

Kada su nekoliko dana uoči napada 20. rujna 1991. uslijedili učestali tobožnji preleti preko trafostanice u Konjskom, bilo je više nego očito da se sprema nešto gadno. Vidjelo se da to nisu bili uobičajeni preleti, već se radilo o usporenim letovima, često s kruženjem oko područja trafostanice. Ujutro 20. rujna helikopter je također letio neuobičajeno nisko, što je dodatno navodilo na razmišljanje o mogućem napadu toga dana. Sa situacijom su upoznati svi nadležni, ali se nažalost nije moglo napraviti ništa što bi moglo povećati sigurnost i obranu objekta (nedostatak odgovarajućeg naoružanja). 

Toga dana točno u 18:03 sati obistinile su se sve najcrnje slutnje. Avioni JNA su polijetanjem iz Mostara bili uočeni u svom pravcu kretanja prema cilju koji se pretpostavljao – TS Konjsko i odmah je bio podignut stupanj uzbune. U svom zločinačkom pohodu agresori su bili brutalni i nemilosrdni, uz časnu iznimku jednog od njih (kasnije prebjegao pilot iz Mostara). Ciljani su vitalni djelovi objekta, s namjerom da šteta bude što veća, a popravak što teži i sporiji. U napadu su sudjelovala četiri avioni s bombama i raketama. U zračnom napadu bačeno je 78 bombi i ispaljeno 12 raketa na trafostanicu Konjsko.

Svjedočanstvo našeg zaposlenika HOPS-a, Matka Utrobičića, koji je tog datuma ratne 1991. godine kao mladi zaposlenik u dispečerskom centru u Konjskom, samo pukom srećom sačuvao glavu, objavila je Slobodna Dalmacija.

Tekst vidi ovdje:

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/hep-ovac-matko-utrobicic-prije-30-godina-prezivio-je-kisu-projektila-koju-je-jna-ispalila-na-konjsko-cetiri-galeba-doletjela-su-iz-smjera-mostara-jaketa-mi-je-bila-izbusena-kao-svicarski-sir-a-nitko-ne-trazi-krivce-1128534