Vijesti

Objavljeno: 1.8.2014.

10.10.2014. godine u Zagrebu će se svečano obilježiti 10. godišnjica ponovnog povezivanja prijenosne mreže kontinentalne Europe. Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. je domaćin okupljanja neposrednih sudionika tzv. projekta rekonekcije i ostalih pozvanih uzvanika što će biti prilika za podsjećanje na izazov ponovnog spajanja europskog prijenosnog sustava, ali i njegovo značenje danas i ubuduće kao jedinstvenog sustava ENTSO-E.

Od 10.10.2004. godine trajno je u pogonu jedinstveni europski kontinentalni elektroenergetski sustav (nekadašnjeg UCTE, a današnjeg dijela ENTSO-E) , koji je zbog ratnih razaranja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 13 godina bio podijeljen na tzv. prvu i drugu UCTE sinkronu zonu. Suradnjom brojnih europskih operatora prijenosnog sustava toga je dana uspješno obavljena rekonekcija čime je veći dio prijenosne mreže jugoistočne Europe postao (ponovno) povezan sa mrežom kontinentalne Europe. Projektom, koji je koordiniran i vođen iz Nacionalnog dispečerskog centra u Zagrebu, realizirano je ponovno povezivanje usklađenim uključivanjem pet prekograničnih 400 kV dalekovoda na sučelju nekadašnje 1. i 2. sinkrone zone, što je imalo značajne pozitivne tehničke i komercijalne učinke.

U proteklom desetogodišnjem razdoblju u području elektroenergetike dogodile su se brojne zakonodavne i tehničke promjene, pa će ponovno okupljanje neposrednih i posrednih sudionika projekta rekonekcije i njihovih nasljednika biti prilika za podsjećanje na izazov ponovnog spajanja europskog prijenosnog sustava, ali i na to što on znači danas i  koje se izazove za jedinstveni europski prijenosni sustav ENTSO-E, država članica Europske unije i Energetske zajednice, može očekivati u budućnosti.