Vijesti

Objavljeno: 16.4.2021.

Core CCR je 13.4.2021.g. (rezultati izračuna za 15.4.2021.g.) započeo sa svakodnevnim objavama rezultata (7/7) na web stranici JAO-a nakon dvotjednog perioda stabilnih izračuna prijenosnih kapaciteta za razdoblje tržišta dan unaprijed Flow-based metodom (FB DA CC). Izračun prekozonskih prijenosnih kapaciteta u skladu je sa usvojenom metodologijom FB DA CC prema odluci ACER-a od 21.2.2019. (Day-ahead capacity calculation methodology of the Core capacity calculation region in accordance with Article 20ff. of the Commission Regulation (EU) 2015/1222 of 24 July 2015 establishing a guideline on capacity allocation and congestion management).

Iako je Core CCR od 16.11.2020.g. objavljivao tehnički reprezentativne rezultate na web stranici JAO-a, zbog progresivnog ulaska u fazu razvoja vanjskih izračuna bilo je potrebno određeno vrijeme za potpunu stabilizaciju operativnog procesa i najnovijih verzija alata (rezultati izračuna su se objavljivali za one dane koji su dovoljno reprezentativni dok su se još postojeći nedostaci i ograničenja procesa otklanjali). Informativni pregled pretpostavki i ograničenja svih objavljenih Core FB DA rezultata uz ključne pokazatelje performansi procesa povezivanja tržišta dan unaprijed nalazi se na web stranici JAO-a.

U sklopu Core projekta, Hrvatski operator prijenosnog sustava (Sektor za vođenje EES-a, Služba za planiranje rada sustava) je sudjelovao u razvoju usvojene metodologije i njenoj implementaciji te uspješno prati poslovni proces, što je jedan od razloga zbog kojih Služba za planiranje rada sustava od 1.9.2020.g. radi u smjenskom načinu rada dok je Sektor za tržište uključen u razvoj procesa koji je vezan uz povezivanje tržišta.

Go-Live projekta Core Flow Based Market Coupling (povezivanje tržišta dan unaprijed temeljeno na proračunu tokova snaga - Core FB MC) za razdoblje tržišta dan unaprijed smjernicom Europske komisije očekuje se najkasnije do veljače 2022.g.