Vijesti

Objavljeno: 10.10.2024.

U HOPS-u je obilježena 20-godišnjica ponovnog povezivanja prijenosne mreže kontinentalne Europe (rekonekcija), u uskom krugu bivših i sadašnjih djelatnika tvrtke.

Naime, od 10.10.2004. godine trajno je u pogonu jedinstveni europski kontinentalni elektroenergetski sustav UCTE ((Unija za koordinaciju prijenosa električne energije), koji je zbog ratnih razaranja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 13 godina bio podijeljen na tzv. prvu i drugu UCTE sinkronu zonu Europe.

Suradnjom brojnih europskih operatora prijenosnog sustava 10.10.2004. godine uspješno je obavljena rekonekcija čime je veći dio prijenosne mreže jugoistočne Europe postao povezan sa mrežom kontinentalne Europe. Projekt je koordiniran i vođen iz Nacionalnog dispečerskog centra u Zagrebu gdje su brojni stručnjaci tadašnjeg prijenosa, unutar Hrvatske elektroprivrede (HEP-a) u trajanju od 45 minuta realizirali ponovno povezivanje pet prekograničnih 400 kV dalekovoda, što je imalo značajne tehničke i komercijalne učinke za današnji jedinstveni europski prijenosni sustav ENTSO-E, država članica Europske unije i Energetske zajednice.

2008. godine UCTE je sa ostale četiri europske udruge europskih operatora prijenosnih sustava pretvoren u jedinstvenu europsku udrugu ENTSO-E (Europska mreža operatora prijenosnih sustava za električnu energiju).

U tom dvadestogodišnjem razdoblju u području energetike dogodile su se brojne zakonodavne i tehničke promjene, što znači da je rekonekcija pozitivno djelovalo na proces liberalizacije tržišta električne energije u Europi.