Vijesti

Objavljeno: 4.12.2023.

Core CCR je 4.12.2023. (rezultati proračuna za 5.12.2023.) započeo fazu vanjskih izračuna prijenosnih kapaciteta za unutardnevno razdoblje tržišta FB ID CC(a) proračunatih u D-1 u 15:00 sati iz preostalih prekozonskih prijenosnih kapaciteta za razdoblje tržišta dan unaprijed (engl. Day Ahead leftovers) Flow-based metodom. Izračun FB ID CCa) prekozonskih prijenosnih kapaciteta u D-1 u 15h u skladu je s člankom 4(2)(a) i 26(3)(b) usvojene metodologije FB ID CC uz odobrenje HERA-e, a prema odluci ACER-a od 21.2.2019. (engl. Intraday capacity calculation methodology of the Core capacity calculation region in accordance with Article 20ff. of the Commission Regulation (EU) 2015/1222 of 24 July 2015 establishing a guideline on capacity allocation and congestion management).

Core CCR se sastoji od granica zona trgovanja između sljedećih zona trgovanja država članica EU: Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Luksemburga, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, zbog čega je Core CCR program od velike važnosti za daljnju integraciju europskog tržišta električnog energijom. U sklopu Core projekta, Hrvatski operator prijenosnog sustava (Sektor za vođenje EES-a, Služba za planiranje rada sustava) je sudjelovao u razvoju usvojene FB ID CC metodologije, te njenoj implementaciji na razini Core CCR. 

Core OPS-ovi provodili su interno testiranje alata i metodologija za izračun unutardnevnog kapaciteta FB ID CC(a) tijekom proteklih mjeseci 2023. čime je ovaj proces nakon provođenja internih izračuna od 7.mj. 2023.g. došao u fazu dovoljno stabilnog provođenja i početak vanjskih izračuna. Time se omogućuje početak faze javnog testiranja kako bi se OPS-ovi i sudionici na tržištu pripremili za operativni početak proračuna (Go-Live) unutardnevnog kapaciteta FB ID CC(a). Bitno je naglasiti da je poslovni proces još uvijek podložan kratkoročnim promjenama, a lokalni procesi se kontinuirano poboljšavaju kako bi se postigla maksimalna stabilnost i uvjeti za operativni početak Core FB ID CC(a).

Faza vanjskih izračuna prijenosnih kapaciteta (engl. external parallel run) planirana je u trajanju od šest mjeseci prije operativnog pokretanja proračuna uživo (Go-Live) tijekom koje će Core OPS-ovi izvještavati dionike o stabilnosti procesa i dobivenim rezultatima. To će se obavljati tijekom sastanaka dionika i putem tromjesečnog izvješća koje će biti objavljeno na web stranici JAO-a. Ovo je u skladu sa zakonskom obvezom članka 20. (stavkom 8.) Uredbe CACM koji zahtijeva da OPS-ovi testiraju metodologiju proračuna prekozonskog prijenosnog kapaciteta zajedno s postojećim režimima koji se trenutno primjenjuju u regiji proračuna kapaciteta tijekom razdoblja od najmanje šest mjeseci. Core OPS-ovi nastavit će analizirati rezultate vanjskih izračuna FB ID CC kako bi poboljšali rezultate u pogledu razina ID ATC-ova i sigurnosti mreže. HOPS će kao i do sada nastaviti slati rezultate, analize i procjenu učinka hrvatskim tržišnim sudionicima s naglaskom na zonu trgovanja RH.

Sve relevantne informacije kao i ažurirani FB ID CC priručnik objavljenih rezultata mogu se pronaći na Core ID CC stranici JAO web stranice. Pokretanje vanjskih izračuna FB ID CC(a) javno je objavljeno na JAO web stranici.

Operativni početak (Go-Live) ID CC(b) koja je povezana s dostavom rezultata prekograničnih kapaciteta u 22:00 sata D-1 procesa (IDA2) očekuje se sredinom 2024.g., kao i priprema operativnog početka izračuna ID CC(a) (IDA1, u 15:00 sati D-1 procesa).  U tijeku su i uspostave ostalih faza izračuna vezanih za dan D tj. ID CC(c) do 4:00h i ID CC(d) do 10:00h (IDA3) krajem 2024. i tijekom 2025.g. (točnije ID CC(c) pokretanje se očekuje do 6 mjeseci nakon ID CC(b), te ID CC(d) pokretanje se očekuje do 15 mjeseci nakon IDCC(b) operativnog početka).

Projekt izračuna unutardnevnog kapaciteta (Core Intraday Capacity Calculation - Core IDCC) dio je procesa integracije tržišta (Core Market Integration). Cilj je razvijanje i implementiranje metodologije za određivanje unutardnevnih kapaciteta za unutardnevne dražbe i unutardnevno kontinuirano trgovanje u cijeloj regiji izračuna temeljnog kapaciteta (Core CCR) u okviru jedinstvenog unutar dnevnog spajanja (Single Intraday Coupling - SIDC). Projekt je slijedno povezan s procesom unutardnevnih dražbi (IDA – intraday auctions) koji će uz naloge tržišnih sudionika koristiti i gore navedene procese izračuna unutardnevnih kapaciteta kao ulazne podatke.

HOPS ovim putem poziva sve tržišne sudionike i zainteresiranu javnost na predlaganje i komentiranje rezultata vanjskih izračuna tijekom predviđenih sastanaka, javnih savjetovanja ili nadležnim regulatornim tijelima.