Vijesti

Objavljeno: 22.4.2021.

Tema 51. svjetskog Dana planeta Zemlje je „Restore Our Earth“ (Obnovimo našu Zemlju) a cilj je osvijestiti zagađenje i klimatske promjene kao posljedice utjecaja ljudskog djelovanja na okoliš te motivirati ljude na promišljanje o vlastitim navikama uz poticanje na nužnost promjena u svakodnevnom životu.

Mladi, educiranje o zaštiti okoliša, zajedničke akcije, ključni su događaji ovogodišnjeg Dana planete Zemlje koji se obilježava diljem svijeta od 20. do 22. travnja. Tijekom tri dana klimatske akcije, svjetski klimatski čelnici, lokalni aktivisti, inovatori, predstavnici industrija, umjetnici, glazbenici, influenceri i brojni drugi bavit će se klimatskom i okolišnom pismenosti, tehnologijama klimatske obnove, naporima u pošumljavanju, regenerativnom poljoprivredom, okolišnom pravdom, klimatskim obrazovanjem te građanskom znanosti. Ovom se obilježavanju priključilo više od dvije stotine tehnoloških poduzeća u klimatskoj akciji Time for Climate Action (Vrijeme za klimatsku akciju).

Svjesni potrebe za zaštitom ugroženih životinja na našem planetu, HOPS sudjeluje u transnacionalnom projektu za prevenciju elektrokucije i kolizije tisuća ptica s dalekovodima, LIFE DANUBE FREE SKY. Radi se o jedinstvenom projektu široke transnacionalne suradnje duž jednog od najvažnijih migracijskih koridora, mjesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Europi - rijeke Dunav. 

Naša briga o zaštiti okoliša, potvđuje se i nedavnom akcijom zaštite ptice bjelonokte vjetruše na otoku Rabu, provedenoj u suradnji s Udrugom BIOM. 

HOPS provodi intezivne aktivnosti na realizaciji ciljeva i unaprijeđenja sustava upravljanja zaštitom okoliša što je potvrda sustavne brige o zaštiti okoliša i prirode.