Vijesti

Objavljeno: 10.6.2021.

Europski operatori prijenosnih sustava uspješno su upravljali elektroenergetskim sustavom 10. lipnja 2021. zahvaljujući dobroj pripremi i trajnoj koordinaciji tijekom pomrčine Sunca. 

Maksimalno zamračenje uzrokovano pomrčinom Sunca iznosilo je 4,9 GW, što je bilo u skladu s prognozom TSO-a, a nisu zabilježena niti značajna odstupanja vrijednosti od 50 Herza.  

Solarni fotonaponski sustavi instalirani u hrvatskom elektroenergetskom sustavu nisu bili značajno pogođeni pomrčinom Sunca i smanjenje njihove proizvodnje je bilo ispod 1 posto. Ravnoteža ukupne proizvodnje i ukupne potrošnje u cijelom sinkronom području Kontinentalne Europe je nužni uvjet za održavanje frekvencije na nazivnih 50Hz. Zbog toga su i dispečeri HOPS-a aktivno pratili utjecaj pomrčine na cijelo sinkrono područje Kontinentalne Europe, spremni da aktiviranjem rezervi koje pružaju hrvatski pružatelji pomoćnih usluga po potrebi pomognu kolegama u drugim operatorima prijenosnih sustava. Međutim, zbog dobre isplaniranosti cijelog događaja to nije bilo potrebno, dok će analiza poslužiti kao podloga za pripremu za izazovniju pomrčinu predviđenu sljedeće godine, 25. listopada.