Vijesti

Objavljeno: 8.6.2022.

Projekt Core Flow Based Day Ahead Market Coupling (povezivanje tržišta dan unaprijed temeljeno na proračunu tokova snaga - Core FB DA MC) uspješno je započeo s operativnim radom 8.6.2022.g. (za dan trgovanja 9.6.2022.g.)

Core CCR izvodi proračune prijenosnih kapaciteta za razdoblje tržišta dan unaprijed Flow-based metodom (FB DA CC), a rezultati su svakodnevno dostupni na web stranici JAO-a. Izračun prekozonskih prijenosnih kapaciteta u skladu je sa usvojenom metodologijom FB DA CC prema odluci ACER-a od 21.2.2019. i njenom prvom izmjenom od 10.5.2021. (Day-ahead capacity calculation methodology of the Core capacity calculation region in accordance with Article 20ff. of the Commission Regulation (EU) 2015/1222 of 24 July 2015 establishing a guideline on capacity allocation and congestion management).

U sklopu Core projekta, Hrvatski operator prijenosnog sustava (Sektor za vođenje EES-a) uspješno prati poslovni proces tijekom kojeg Služba za planiranje rada sustava sudjeluje u postupku proračuna prijenosnih kapaciteta, a Služba za vođenje EES-a (dispečeri NDC-a) u noćnoj validaciji proračunatih prijenosnih kapaciteta za razdoblje tržišta dan unaprijed Flow-based metodom (FB DA CC).

Navedeni kapaciteti predstavljaju zajedno s nalozima tržišnih sudionika ulazne podatke za algoritam povezivanja tržišta unutar SDAC projekta. Navedenim povezivanjem ostvareno je ciljno rješenje povezivanja dan unaprijed tržišta u Core regiji, a u čijem je razvoju sudjelovalo 16 operatora prijenosnih sustava (uključujući i HOPS) kao i 10 nominiranih operatora tržišta električne energije (NEMO-a). 

Dodatnu vrijednost cijelom projektu daje činjenica da je u topologiji Core FB CC i MC projekta uključena i hrvatsko-mađarska granica (za koju su do sada provođene eksplicitne dražbe kapaciteta) čime je i posljednja Core granica uključena u jedinstveno dan unaprijed tržište.

Objava za javnost:

Successful go-live of the Core Flow-Based Market Coupling project 08/06/2022 

Launch of Flow-Based Market Coupling in the Core region enhances energy transition