Vijesti

Objavljeno: 17.6.2018.

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske 14. i 15. lipnja 2018. godine u Šibeniku održali su prvi međunarodni znanstveno-stručni skup DANI DOBROG VJETRA, obilježavajući ujedno i Svjetski dan vjetra.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike na otvorenju skupa najavio je da Hrvatska može do 2030. godine 33 posto svoje energije dobivati iz obnovljivih izvora, budući da je prošlog tjedana EU propisala nove uvjete. Ministar je istaknuo da do sredine srpnja očekuje da se usvoji novi Zakon o obnovljivim izvorima energije koji bi trebao, između ostalog, stimulirati građane na postavljanje mikrosolara na krovovima obiteljskih kuća, ali i značajniji iskorak prema malim elektranama kako bi se proizvodila vlastita električna energija.

Predsjednik Uprave HOPS-a, Mario Gudelj, održao je prezentaciju „Vjetroelektrane u hrvatskom elektroenergetskom sustavu“ te iznio podatke kako ukupna instalirana snaga u vjetroelektranama (VE) u Republici Hrvatskoj iznosi 574,95 MW, a 21 vjetropark je priključen. Međutim, interes za vjetroelektranama je i dalje u porastu, stoga ukupni iznos odobrene priključne snage za sve VE u svim fazama razvoja projekata iznosi 1786,8 MW. HOPS poduzima aktivnosti za prihvat svih projekata obnovljivih izvora energije u elektroenergetsku mrežu uz pravila o objektivnosti, transparentnosti te uz minimalne troškove za investitore, zaključio je M. Gudelj.

Cilj skupa je, ističe Maja Pokrovac, organizatorica i direktorica gospodarsko interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije, upoznati javnost s prednostima iskorištavanja energije vjetra i načinima rada vjetroagregata, te potaknuti korištenje energije vjetra kao ekološkog i obnovljivog izvora energije. Ovo je prvi znanstveno-stručni skup kojem je u fokusu razvoj i budućnost sustava dobivanja energije iz vjetra, a njegovu važnost prepoznali su relevantni stručnjaci iz područja energetike i obnovljivih izvora energije koji su se u velikom broju odazvali skupu.