Vijesti

Objavljeno: 10.5.2021.

Europska komisija je krajem travnja HOPS-u odobrila 285.178,00 eura bespovratnih sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava s Europskom izvršnom agencijom za zdravlje i digitalno gospodarstvo (eng. Health and Digital Executive Agency, HaDEA)

Bespovratna sredstva dodijeljena su za projekt „Napredna platforma za analizu poslovnog sadržaja i dijeljenih datoteka u HOPS-ovom sigurnosno-operativnom centru“, a bit će iskorištena za osnaživanje kapaciteta u području kibernetičke sigurnosti informatičke mrežne infrastrukture i informacijskih sustava s ciljem sigurnijeg vođenja elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske, prijenosa električne energije te održavanja, razvoja i izgradnje mreže.

Navedenom su prethodili direktiva Europskog parlamenta i Vijeća EU o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (NIS Direktiva) koja je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana kroz Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga. Temeljem spomenutog Zakona, resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prepoznalo je HOPS kao operatora ključne usluge prijenosa električne energije. 

Implementacija ovog projekta započinje 1. listopada 2021. i trajat će 27 mjeseci. 

HOPS je i u prethodnom natječaju bio uspješan u povlačenju sredstava iz CEF Telekom fonda, također iz područja kibernetičke sigurnosti.