Vijesti

Objavljeno: 24.6.2024.

Veliki mrežni incident koji se dogodio 21. lipnja 2024. godine u  jugoistočnom dijelu sinkronog područja kontinentalne Europe rezultirao je raspadom sustava u elektroenergetskim mrežama Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te djelomičnim raspadom sustava u Hrvatskoj. Točnije, veći dio Dalmacije, te manji dio  kupaca  u Slavoniji i Lici ostao je  bez napajanja oko 12:24h.

Poremećaj je uzrokovan kaskadnim ispadom više elementa elektroenergetskih sustava navedenih zemalja. Početni uzrok kolapsa s točnom kronologijom posljedičnih događaja će se istražiti i potvrditi kroz redovne procedure i nakon provedenih analiza. Navedene analize u okviru ENTSO-E zajedničkog europskog udruženja operatora prijenosnih sustava, provode stručnjaci zaduženih za slučajeve ovakvih većih poremećaja.

U trenutku poremećaja potrošnja u Republici Hrvatskoj je iznosila cca 2.750 MW, a nakon poremećaja 2.100 MW, što predstavlja gubitak u iznosu od cca 650 MW. Poduzete su sve mjere predviđene procedurama u ovakvim velikim poremećajima (eng. black out) koje se ogledaju kroz komunikaciju i koordinirane aktivnosti sa susjednim operatorima sustava, operatorom distribucijskog sustava, proizvodnim jedinicama, a sve s ciljem brzog vraćanja u pogon dijelova mreže i redovne opskrbe električnom energijom. Prema predviđenom planu oporavka (eng. Restoration plan) pruženo je najbrže moguće napajanje dijelova sustava na području Republike Hrvatske. Tek će se točno utvrditi ukupno neisporučena električna energija krajnjim kupcima.