Vijesti

Objavljeno: 28.1.2021.

HOPS demantira informacije objavljene u pojedinim medijima da se u transformatorskoj stanici Ernestinovo pokraj Osijeka, prije tri tjedna dogodio kvar koji je mogao cijelu Europu baciti u mrak.

Uslijed neplaniranih visokih tokova električne energije s jugoistoka prema zapadu Europe 8. siječnja 2021. godine u 14:04 sati došlo je do isključenja visokonaponskog prekidača u TS Ernestinovo ispravnim djelovanjem zaštite od preopterećenja. Pri tom se lančanom reakcijom dogodio niz isključenja dalekovoda na području Srbije, Rumunjske i Hrvatske, koji je u konačnici doveo do podjele europskog elektroenergetskog sustava na dva dijela.

Operativno osoblje HOPS-a ponovno je povezalo dva razdvojena europska sinkrona područja uklapanjem isključenog prekidača u TS Ernestinovo sat vremena nakon trenutka razdvajanja. 

Europski elektroenergetski sustav pripremljen je za ovakve i slične poremećaje, te je sposoban brzim djelovanjem regulacijskih i zaštitnih sustava ograničiti djelovanje poremećaja i tako spriječiti prekide u opskrbi električnom energijom. Napominjemo da europskom elektroenergetskom sustavu niti u jednom trenutku nije prijetio potpuni ili ograničeni raspad koji bi prekinuo opskrbu električnom energijom u Europi.

Uzroci, kronologija i posljedice poremećaja istražuju se na europskoj razini, te se konačno izvješće očekuje u predviđenom roku od  6 mjeseci.  HOPS aktivno sudjeluje u analizi događaja  s kolegama iz drugih europskih operatora prijenosnog sustava, te je član posebne stručne grupe koja je pripremila priopćenje za javnost objavljeno na internetskim stranicama udruženja europskih operatora prijenosnih sustava ENTSO-E.

Trenutno objavljeno priopćenje rezultat je zajedničke analize operatora prijenosnih sustava, uz napomenu kako su „svi izračuni i detalji o redoslijedu događaja još uvijek predmet konačne istrage i podložni su mogućim promjenama“.

Frekvencija u kontinentalnoj Europi tijekom cijelog događaja 8. siječnja 2021. godine