Vijesti

Objavljeno: 10.6.2020.

Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a i Domagoj Kamenski, direktor tvrtke Kamgrad iz Zagreba potpisali su Ugovor o izgradnji nove zgrade Mrežnog centra Osijek s pratećim objektima vrijedan 38,9 milijuna kuna

U sjedištu Prijenosnog područja Osijek, Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) održano je svečano potpisivanje Ugovora o izgradnji novog Mrežnog centra Osijek s pratećim objektima kojem su nazočili Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a, Dejan Liović, član Uprave HOPS-a, Mario Popić, direktor Prijenosnog područja Osijek sa suradnicima, Domagoj i Dragutin Kamenski, direktor i prokurist Kamgrada, tvrtke koja je odabrana za izvođača radova te predstavnici medija. 

Zbog izuzetnog značaja Mrežnog centra Osijek za razvoj elektroenergetskog sustava na području Prijenosnog područja Osijek, samom činu potpisivanja ugovora nazočio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije koji je tom prigodom kazao kako je svaka investicija dobrodošla za područje Slavonije i Baranje te pohvalio što se ravnomjerno ulaže na cijelom području Hrvatske.

„Mrežni centar Osijek sada je smješten u TS Ernestinovo u neodgovarajućim prostorima, stoga je od izuzetne važnosti izgradnja novog centra jer se njegova nadležnost nad upravljanjem prijenosnom mrežom prostire na pet slavonskih županija, i pokriva čak pet distribucijskih područja te obavlja izuzetno važnu, funkciju 24/7 nadzora elektroenergetskog sustava – rekao je Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a. Inače, HOPS je u protekle tri godine na području slavonskih županija investirao gotovo 300 milijuna kuna, a trogodišnjim planovima razvoja još će se uložiti gotovo polovina tog iznosa. 

Cjelokupan projekt vrijedan je 45 milijuna kuna, a rok završetka radova predviđen je za dvije godine. Iz Mrežnog centra Osijek nadzire se i upravlja dijelom elektroenergetskog sustava koji je u nadležnosti Prijenosnog područja Osijek što podrazumijeva nadzor i upravljanje nad 23 visokonaponske transformatorske stanice i 1.256 km visokonaponski vodova. 

MC Osijek omogućiti će daljnji razvoj elektroenergetskog sustava na ovom području te će doprinijeti povećanju sigurnosti i pouzdanosti napajanja kupaca što će se na kraju odraziti i na razvoj gospodarstva u ovom dijelu Republike Hrvatske.