Vijesti

Objavljeno: 4.10.2021.

U organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije i Pokret otoka na Hvaru je od 30.09. do 1.10. ove godine održana prva konferencija o solarnoj energiji „Dani sunca“, koja je na jednom mjestu okupila ključne dionike energetske tranzicije posvećene snažnijem razvoju sunčeve energije u Hrvatskoj.

Koliko smo spremni na pretvaranje klimatskih i ekoloških ciljeva u stvarne projekte, što donosi novi zakonodavni okvir, kako riješiti razvojne, proceduralne i administrativne boljke, u kakve će projekte ulagati banke i fondovi u Hrvatskoj, samo su neka od pitanja koja su otvorili sudionici konferencije  posvećene sunčevoj energiji, čiju je organizaciju podržao i HOPS.

Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a, gostujući na panelu „Stanje i budućnost fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj“ naglasio je da HOPS nije kreator energetske politike ali da je jedan od ključnih čimbenika u provođenju iste. Naime, HOPS već više od 10 godina uspješno priključuje sve realizirane projekte OIE, prvenstveno VE i trenutno se nalazi pred izazovom priključenja značajnih količina proizvodnih kapaciteta za koje je iskazan interes, uključujući i rastući interes za priključenje sunčanih elektrana, na prijenosnu mrežu. Vodeći prvenstveno računa o sigurnosti i stabilnosti pogona elektroenergetskog sustava, a samim time i  sigurnosti opskrbe kupaca električnom energijom, HOPS provodi analize mogućnosti priključenja proizvodnih kapaciteta OIE na prijenosnu mrežu  sagledavajući raspoložive mogućnosti infrastrukture za prijenos električne energije,  raspoložive mehanizme za uravnoteženje sustava te alate za prognozu proizvodnje OIE. U skladu sa tehnološkim razvojem te razvojem tržišta električne energije, mogućnosti priključka novih proizvodnih kapaciteta OIE su se kroz vrijeme povećavale. Tome značajno doprinosi i nacionalni i EU zakonodavni okvir kojim se uređuje područje OIE, pri čemu je za HOPS posebno važno pitanje odgovornosti za uravnoteženje.

Više na stranici: www.oie.hr