Vijesti

Objavljeno: 23.10.2020.

U skladu s člankom 4. Pravila o uravnoteženju elektroenergetskog sustava (HOPS 11/2019), HOPS je pripremio prijedlog Pravila nadmetanja i prijedlog obrasca Ugovora kojima se normira postupak ugovaranja i osiguravanja usluge uravnoteženja mFRR rezerve snage i/ili energije uravnoteženja za sigurnost sustava. Predmetnim Pravilima nadmetanja te Ugovorom se na objektivan, transparentan, nepristran i lako provjerljiv način osiguravaju pretpostavke za početak nadmetanja za osiguravanje mFRR rezerve snage i/ili energije uravnoteženja za sigurnost sustava.

U cilju povećanja transparentnosti i razvoja usluge uravnoteženja mFRR rezerve snage i/ili energije uravnoteženja te predstavljanja novih Pravila i Ugovora HOPS provodi javno savjetovanje u trajanju od 15 dana, od 12.10.2020.g. do 27.10.2020.g.

U sklopu javnog savjetovanja, HOPS d.o.o. je dana 21.10.2020.g. održao radionicu sa zainteresiranom javnošću pod nazivom „Prijedlog Pravila nadmetanja za osiguravanje mFRR rezerve snage i/ili energije uravnoteženja za sigurnost sustava i prijedloga Ugovora o pružanju usluga uravnoteženja – mFRR“. Praksom održavanja radionica HOPS želi imati otvoreni dijalog sa sudionicima te zajedničkim prijedlozima ostvariti unaprjeđenje postojećih, kao i uvođenje novih usluga te olakšati sudionicima neizostavne popratne procedure.

Radionica je, zbog postojećih okolnosti vezanih uz koronavirus (SARS-CoV-2) održana u hibridnom obliku; na fizičkoj lokaciji sjedišta HOPS d.o.o. (u skladu s epidemiološkim mjerama te u smanjenom opsegu sudionika), kao i na virtualnoj lokaciji putem Webex-a. Pozivu na radionicu odazvao se 31 sudionik iz 15 društava. Predstavnici HOPS-a prezentirali su sudionicima Pravila nadmetanja i odredbe Ugovora s naglaskom na proces prijave te način pružanja usluge, kao i popratni financijsko-pravni aspekt. Nakon prezentacije uslijedila je rasprava u kojoj su sudionici iznijeli svoje komentare, primjedbe te prijedloge. 

Reakcije sudionika su vrlo pozitivne te su predstavnici HOPS-a zaključno pozvali sve sudionike na aktivno sudjelovanje u javnom savjetovanju kako bi nova Pravila nadmetanja te Ugovor bili uspješan rezultat zajedničke suradnje obiju strana.