Vijesti

Objavljeno: 9.6.2021.

Europski OPS-ovi pripremaju se za pomrčinu Sunca 10. lipnja 2021. godine

Sutra će pomrčina Sunca proći sjevernim dijelom Kanade, Grenlanda i Rusije i bacit će sjenu na većinu europskih zemalja između 10:10 i 13:45 po srednjeeuropskom ljetnom vremenu (CEST). Zamračenje, odnosno smanjenje proizvodnje solarne energije, u kontinentalnoj Europi trebalo bi biti do 23%.

Instalirani kapacitet solarnog fotonaponskog sustava u kontinentalnoj Europi iznosi oko 138 GW. To je značajan porast u odnosu na instaliranu snagu od približno 87 GW u 2015. godini, kada se dogodila posljednja pomrčina Sunca koja je zahvatila kontinentalnu Europu. Međutim, ovogodišnja pomrčina ne bi trebala biti toliko izazovna za OPS-ove zbog manjeg opsega zamračenja.

Pomrčina Sunca u 2015. godini uzrokovala je zahtjevnu pripremu i koordinaciju europskih OPS-a, premda je instalirani solarni fotonaponski kapacitet bio niži nego što je danas, ali je razina zamračenja Sunca bila značajno veća, objavljeno je u izvješću ENTSO-E neposredno nakon zamračenja. 

Iako manje izazovno, europski OPS-ovi ipak su se morali pažljivo pripremiti za sutrašnju pomrčinu Sunca kako bi osigurali pouzdanu opskrbu električnom energijom. Stručne radne skupine osnovane su za analizu utjecaja pomrčine Sunca, raspravu i pripremu pojedinačnih mjera, poput ugovaranja dodatnih rezervi, povećanja broja osoblja u dispečerskim kontrolnim sobama i podizanja svijesti tržišnih sudionika.

Sljedeća pomrčina Sunca dogodit će se 25. listopada 2022. godine.

Taj događaj trebao bi imati veći utjecaj u smislu zamračenja kontinentalne Europe jer se očekuje da se instalirani kapaciteti solarne fotonaponske energije dodatno povećaju. OPS-ovi će koristiti iskustvo dobiveno tijekom sutrašnje pomrčine Sunca, kao i ono dobiveno tijekom pomrčine 2015. godine, kako bi se pažljivo pripremili za 25. listopada 2022. godine.