Vijesti

Objavljeno: 24.5.2019.

Konferenciju su službeno otvorili domaćini – predsjednik hrvatske udruge MIPRO dr. Miroslav Poljak, te predsjednik Međunarodnog programskog vijeća MIPRO-a prof. Karolj Skala, ujedno i potpredsjednik Udruge. Skupu su se u ime članova i sponzora MIPRO-a obratili državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Vera Aničić, zamjenik gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević, te brojni drugi uzvanici i gosti.

Nakon prigodnog otvorenja održan je plenarni okrugli stol naziva „Strategija razvoja umjetne inteligencije i pametnih okruženja“ na kojem su sudjelovali ministar gospodarstva Darko Horvat te brojni istaknuti znanstvenici i stručnjaci vodećih instituta, fakulteta i informatičko-komunikacijskih tvrtki.
MIPRO predstavlja najveći i najznačajniji nekomercijalni znanstveno-stručni ICT događaj u ovom dijelu Europe, s ciljem umrežavanja i digitalnog razvoja kroz povezivanje znanosti, tehnologije i gospodarstva. Kroz bogati petodnevni program održano je 14 savjetovanja tijekom kojih je prezentirano 350 radova iz 34 zemlje i 11 pozvanih predavanja.  Riječ je o jednom od najvećih nekomercijalnih ICT skupova u regiji, a tijekom pet dana održavanja konferencije okupilo se više od tisuću sudionika. 
I ove godine 24 zaposlenika HOPS-a aktivno je sudjelovalo u radu MIPRO-a u području vođenja elektroenergetskog sustava, informatike, telekomunikacija i ostalih tehnoloških tema.  Posebno u području Implementacije regulatorne politike (IRP) Dubravka Sabolića, Službenika za usklađenost u HOPS-u, koji je ovogodišnjim seminarom bio fokusiran na reformu tržišta električne energije i elektroenergetskog sustava.