Vijesti

Objavljeno: 30.9.2020.

Povećanjem broja granica koje su tržišno povezane unutar Single Day Ahead Coupling (SDAC) projekta te kompleksnosti procesa, kao dio zaključaka analize posljednja dva slučaja razdvajanja tržišta (eng. decoupling), 30. rujna 2020.g. će se održati simulacija procesa razdvajanja tržišta u stvarnom vremenu. U vježbi će sudjelovati svi subjekti (OPS-ovi, NEMO-i, JAO, članovi CROPEX dan unaprijed tržišta…).

Simulirat će se potpuno razdvajanje tržišta uzrokovanog mogućim problemima kada centralni sustav povezivanja tržišta u testnom okruženju neće moći dati prihvatljive rezultate povezivanja tržišta.

Članovi CROPEX-a koji su se prijavili za vježbu će pristupiti Shadow dražbama, alternativnim eksplicitnim dražbama organiziranima od strane Joint Allocation Office (JAO).

Vježba će se održati od 15:45 do 16:30 tj. u odmaku u odnosu na vremenske rokove procesa u normalnom danu kako bi se izbjegao rizik ugroze normalnih operacija povezivajna tržišta dan unaprijed.

Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS) će sudjelovati na vježbi kao operator prijenosnog sustava kojem će članovi CROPEX-a uključeni u ovu vježbu nakon završetka Shadow dražbi dostaviti na testnu platformu ugovorne rasporede s transakcijama na osvojene kapacitete na navedenim dražbama te interne transakcije s CROPEX-om. Usuglašavanjem zaprimljenih prekozonskih razmjena s ELES-om će se zaključiti vježba procesa razdvajanja tržišta.

Više informacija dostupno je klikom na link.