Vijesti

Objavljeno: 29.11.2023.

HOPS organizira završno događanje i predstavljanje provedenih aktivnosti u okviru projekata „e-CYBIS – Napredna platforma za analizu poslovnog sadržaja i datoteka u okviru Sigurnosno-operativnog centra HOPS-a“.

Cilj projekta je ojačati kibernetičku sigurnost HOPS-a, radi usklađenosti sa zahtjevima sigurnosti i izvješćivanja prema hrvatskom i zakonodavstvu EU-a (NIS Direktiva 2016/1148). Projekt e-CyBIS sufinanciran je sredstvima Europske unije putem Instrumenta za povezivanje Europe (eng. Connecting Europe Facility - CEF) a nastavak je projekta e-PASIS koji je sufinanciran iz istog izvora, a koji je uspješno završen u studenom 2022. godine.

U okviru projekta e-CYBIS, HOPS je definirao okvir za učinkovito operativno upravljanje Sigurnosno-operativnim centrom, te je poboljšao i procese upravljanja sigurnosnim incidentima u HOPS-ovom informacijskom sustavu. Provedeno je i penetracijsko testiranje kako bi se kontinuiranim praćenjem prevenirale kibernetičke prijetnje. U sklopu događanja, bit će predstavljena nova NIS2 direktiva, te će se prezentirat nadolazeći program Digitalna Europa koji je vezan uz usklađivanje s NIS2 direktivom.

Uvodnu riječ održat će direktorica Sektora za poslovnu integraciju Gordana Donković, dipl.ing.el., o projektnim aktivnostima govorit će Marko Poljanec, voditelj projekata e-CYBIS, o naprednoj zaštiti podatkovnih repozitorija predstavnici tvrtke CS Computer Systems d.o.o., a mogućnosti EU sufinanciranja i NIS2 direktivu predstavit će predstavnici Ernst & Young Savjetovanja d.o.o., suradnika na oba projekta.

Ukoliko vas interesira tema, pridružite nam se u utorak 5. prosinca 2023. godine od 10:00 do 14:00 sati u Kući Europe na adresi  Ul. Augusta Cesarca 4 u Zagrebu.